Har du noe du vil bli kvitt, men som ikke bør kastes?

Ca ⅔ av det hver nordmann kaster i restavfallet kunne vært kildesortert, gjenbrukt eller spist opp. Her er statistikken om hva hver nordmann kaster i søppelet hvert år*:

shutterstock 455504002

 

 • 11,5kg papp og papir
 • 7,6kg tekstiler
 • 14,5kg plastemballasje
 • 7,5kg glass-og metallemballasje
 • 1,5kg EE avfall + 0,5kg farlig avfall
 • 26kg matsvinn + 20kg matavfall

* i følge sortere.no

 

Men er det noe som kan gjøres med alle disse tingene før de havner i søppelspannet? Det er tre ting vi alltid bør tenke på: Reuse  Reduce  Recycle

2) Reuse

 • Gjenbruk det du vil kaste ...du kan enten GI BORT eller SELGE VIDERE :-)

Fretex:   Møbler, kjøkkenredskaper og pyntegjenstander kan bli levert til Fretexbutikkene. I tillegg kan du bruke Fretex til gjenbruk av klær, tekstiler, bøker, småmøbler, sportsutstyr, leker og interiør.

Bruktbutikker- Brukthaller: De siste årene har det kommet flere bruktbutikker. Det finnes også spesialforretninger for brukte hvitevarer, fjernsyn og liknende.

Finn.no: Det er mye som kan selges eller gis bort på Finn.no. Gamle fyllingsdører, møbler, servise, bøker eller et brukt kjøkken kan for eksempel ha en verdi for andre.

Loppemarked: På Facebook er det egne sider hvor loppemarked, byttemarked og andre typer arrangement legges ut. Veldig ofte arrangerer skoler loppemarkeder en eller to ganger i året.

Facebook: Det finnes mange nye blogger/sider på FB hvor du kan gratis laste opp bilder av det du vil selge eller gi bort. Skriv kjøp,salg, gi bort inni i søk feltet på FB og da kommer en liste av blogger per område. Det er super lett og gøy å bruke!

2) Reduce

 • Kjøp mindre ...og det gjeldet alt! mat, frukt, godteri, sko eller klær, interiør og til og med barneleker. THINK TWICE! Trenger du det eller blir det for mye? Det gjelder ikke bare din persomnlige økonomi, men også dine barns fremtid!
 • En veldig smart og ny idé for å redusere matavfallet er å starte hjemmekompostering. Grønnsaksskrell, kaffegrut, muggent brød og gamle middagsrester kan bli kompostert! Det kan være et godt tiltak for å redusere behovet for restavfallstømminger og lage god jord til hagen. Ved å kompostere matavfallet hjemme, sparer vi miljøet for avfall og transport. Med en isolert binge kan man omdanne matavfallet fra kjøkkenbenken gjennom hele året, og resultatet blir ypperlig gjødsel og jordforbedring til hagen.

3) Recycle

I Norge er vi heldige som har et effektivt sorteringssystem.

 • Vi kan følge opp de tømmedagene i nabolaget og bli kvitt sekker og spann med plast og papp en gang i måned når søppelbilen kommer.
 • Eller vi kan levere plast, papir aluminium og glass til en av de flere flere gjenvinningsstasjoner og Returpunkter.

Sortering og gjenbruk er et godt miljøtiltak, og vi hos Convasti.no ønsker å gjøre lokalmiljøet ryddig og trivelig. Vi har utviklet en innovativ og brukervennlig måte å kaste møbler, grovavfall og annet skrot du ikke får i søppelspannet. Du sparer tid og penger, og slipper å gjøre noe av arbeidet selv. Convasti øker kvaliteten på avfallshåndtering med manuell sortering ved innlevering på gjenvinningsstasjon eller gjenbruk. Derfor lar vi deg avgjøre om ditt søppel skal gjenbrukes eller ikke. Når du bruker anbudstjenesten Convasti.no. kan du bare skrive som kommentar at "mitt søppel kan gjenbrukes/videreselges". Da står sjåføren fritt til å bestemme hvilket avfall som skal leveres hvor. Gjenbruk har en verdi, og denne typen avfall kan være attraktivt for sjåførene våre.

Alt du trenger å gjøre for å kvitte deg med det du ikke ønsker å ta vare på lenger, er å ta bilder og legge til en god beskrivelse av avfallet ditt på Convasti.no.

 Er du klar for å kvitte deg med avfall på en smart og miljøvennlig måte?

Kom i gang nå 

 

Design og utvikling: Vidi AS