"Ingen ville ha Odas sofa. Så fant hun en enkel løsning!"

Nå har delingsøkonomien tatt fatt i bosset! 

17.Juni 2017 19:15

av Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Nye teknologiske løsninger har allerede gjort at Airbnb og Uber utfordrer tradisjonelle næringer. Nå håper bergensselskapet Convasti å gjøre det samme for bosset. 

Det er alle flyttelass’ evige spørsmål: Hvordan i alle dager var det mulig å buksere den altfor brede sofaen opp de smale trappene og inn de trange dørene? Og nå står Marius Ambrozevicius og lurer. Sofaen skal ut og til gjenvinning. Tjenesten har eieren, Oda Marie Nilsen, bestilt på nett. Firmaet til Ambrozevicius fikk tilslaget for 500 kroner. For summen henter de bosset i stuen og frakter det til gjenvinningsstasjonen, uten at eieren trenger å gjøre noe mer.

Lette på nettet

Du har Uber og Airbnb, tjenester som lar folk kjøpe tjenester av hverandre på en enkel måte. Nå er samme fenomen også kommet til noe så hverdagslig som boss.
– Ingen ville ha sofaen. Og ingen av oss har bil til å frakte den vekk. Så jeg søkte litt rundt på nettet og fant denne tjenesten, sier Oda Marie Nilsen (25).
Hun tok et bilde av hva som skulle hentes og la ut. På Convasti fikk hun inn tre tilbud, på 800, 600 og 500 kroner.
Laveste bud la Zishan Rafiq i Smart Miljøservice inn. Blant en del andre oppdrag innen flytting og renhold, regnes Convasti som en «god biinntekt».
– Mange av de andre anbudsstedene for jobber tar betalt for at vi legger inn tilbud. Her betaler jeg ingenting, med mindre jeg vinner anbudet, sier Rafiq.

 c6921b04 f20e 49eb 941d 94be8a0e2f48

UT PÅ TUR: Demontering ble løsningen for de to flyttemennene. Ramunas Pliauga bærer ut stammen.

Tor Høvik

Nye inntektsmuligheter for husholdningene

– Denne tjenesten synes jeg høres veldig spennende ut.
Kun fantasien setter stopper for hvor utbredt delingsøkonomi kan bli i fremtiden. Det mener professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen.
Som medlem av Delingsøkonomiutvalget har han det siste året sett på mulighetene og utfordringene for delingsøkonomi i fremtiden.
Konklusjonen fra utvalget er entydig: «Delingsøkonomien gir sterkere konkurranse, større valgmuligheter for forbrukerne og nye inntektsmuligheter for husholdningene.»

Stort potensial

Norske Sharebox er et annet eksempel på et selskap som har oppstått som følge av delingsøkonomi.
Selskapet har avtale med Narvesen og 7-Eleven, og skal være en selvbetjent nøkkeldelingstjeneste, myntet på Airbnb-brukere. Denne uken satte de opp sine bokser i Bergen.
– Vi kan i fremtiden se mange ulike bransjer bli møtt med konkurranse fra tjenester som Convasti. Ikke som en erstatning, men som et supplement. Hvis det blir tilrettelagt for det, er potensialet stort i flere bransjer, sier Andreassen.
Han peker på de positive ringvirkningene som kan oppstå ved å legge ut en jobb på anbud.
– I stedet for at jeg selv kjører bosset mitt til gjenvinning, inngår jeg heller i en transaksjon som har en positiv innflytelse på vårt brutto nasjonalprodukt. Det er alltid gode nyheter. Med en teknologi som muliggjør lavere transaksjonskostnader, blir makten igjen overført til kunden, sier Andreassen.
6e427019 0558 43d9 a162 90fcf2de8ce5 

INGEN BET PÅ: Den slitte sofaen har stått i studentleiligheten siden Oda Marie Nilsen og en venninne flyttet inn for to år siden. De forsøkte å gi den vekk på Finn, uten at noen bet på.

Tor Høvik

Tidsklemmen endrer forbrukervaner
– Hvis man kan slippe å stå opp tidlig en lørdag morgen for å dra på gjenvinningsstasjonen med bosset sitt, tror jeg de fleste moderne forbrukere i tidsklemmen vil betale en rimelig penge for det.
Teknologi har endret brukervanene til folk, mener mannen bak Convasti, Aleksander Gade. Sammen med Pål Njøten startet han opp selskapet i fjor sommer.
– Vi ønsker å gjøre færre ting selv, når vi stadig opplever at tiden ikke strekker til. Tanken bak Convasti er at det skal være enkelt å laste opp et bilde av det du ønsker å kvitte deg med, og prisen skal være bestemt på forhånd for å unngå ubehagelige prisøkninger etter at avtalen er inngått, sier Gade.

feb70f50 dde4 4071 a7de bc7b8f568f23

OPPDRAGET: Zishan Rafiq og Smart Miljøservice fikk oppdraget med å hente sofaen i Nikolaikirkeallmenningen i Bergen sentrum, noe selskapet fikk 500 kroner for. Mer penger er det å tjene på større oppdrag, og Rafiq regner Convasti som en «god biinntekt».

Tor Høvik

Til Sotra med bosset

Hjemme hos Oda Marie Nilsen har de to flyttemennene forsøkt å bære sofaen ned trappen.
Det er nytteløst.
– Stakkars. Jeg har dårlig samvittighet, sier Nilsen.
– Hvordan fikk du den opp, spør Ambrozevicius.
– I don’t know, sier Nilsen (den sto der allerede da hun flyttet inn).
Etter noe svette og litauiske gloser blir verktøyskrinet tatt frem og sofaen demontert.
Det er klart for siste reis, til et gjenvinningsanlegg på Sotra.

051977ee 0ed7 4163 8ad5 4467f5051451

FREMME: Ramunas Pliauga og Marius Ambrozevicius er kommet frem til gjenvinningsanlegget på Knarrevik.

Tor Høvik

 

Les artikkelen her: http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Delingsokonomien-gar-til-bosset-335632b.html

Design og utvikling: Vidi AS